1833-02-16 Sanan Saattaja Wiipurista


Sanan Saattaja Viipurista,

Lauvantaina 16. päivä Helmekuuta 1833.

N:o 7.

Huomena Laskiais Sunnunt. saarnavat: Ruotsalaisessa seurakunnassa: Ojennus huoneen Saarnaja Hougberg; Suomalaisessa: v. Kirkkoherra Poppius; Saksalaisessa: Cur. gerens Charenius.

Tässä Viipurin kaupungissa nukkui 28 päivänä viimeisessä Tammikuussa Hof-Raadi ja Ritari Caspar Gottlieb Örn ijäiseen lepoon.

Hän oli syntynyt vuonna 1790, 8 päiv. Maaliskuuta, Kasilahdella, Kakin kappelissa ja Viipurin pitäjässä.

Ensimäisen opinsa saatua tämän kaupungin kouluissa, antoi hän itsiänsä lääkärin virkaan.

Vuonna 1812, 13 ja 14, seurasi hän Venäjän sotajoukkoa siihen merkilliseen ja kuuluisaan sotaan, jota niinä vuosina pidettiin Frankriikin Keisaria vastaan ja lohdutti jo silloin, nuorena ollessaan, usiammassa hirmuisessa tappeluksessa, haavoilta ja taudin tuskalta sorrettuja kanssaveljiänsä.

Vuodesta 1817 alkain oli hän sotäväen hospitalin lääkärinä tässä kaupungissa ja näinä viimeisinä vuosina olivat myös Läni-Lazaretin ja linnan sairaat hänen varjonsa alla, mutta paitsi näitä hänen viran toimituksiansa oli hän aina altis ja valmis auttamaan neuvolla ja opilla niitä, jotka hänen apuansa etsivät.

Hänen rakas ja lempiä sydän, hänen väsymätöin ahkeruus ja hyväntahtoisuus, semminkin köyhiä kohtaan, niinkuin myös hänen oppi ja toimeliaisuus ovat kaikkein muistossa ja harvoin on tämän kaupungin ympäristöllä löydetty virka-miestä jonka nimi samalla kiitollisuudella mainitaan sekä rikkain kartanoissa, että köyhiin majoissa, kuin tämän Vainajan.

Nyt, koska monenkaltaiset taudit liikkuvat näissä tienoissa, kaihotaan hänen apuansa monelta sairaalta.

-2-

Ulkomaan Sanomia.

Konstantinopolista kirjoitetaan, Sultanin pitäneen suuren kokouksen, jossa päätettiin, Mehmed Alia ja hänen poikaansa Ibrahimia päästää siitä pannasta, joka hänen yli oli ulospuhuttu Turkkilaisten pääpapilta eli Muftilta, sillä välipuheella kuitenkin, että hän uudestansa antaa itsiänsä hänen laillisen hallitsiansa alle.

Sitten saattaapi hän myös saada halttuunsa Syrian maan, jota hän nyt väkivallalla voittanut.

Tämä päätös on monta korkiaa virkamiestä myöden lähetetty vice-Kuningaalle Aegyptin maahan ja samana aikana on myös Keisarillinen Venäjän Genral-Luutnanti Muravjev purjehtinut Aleksandriaan.

Toivotaan, sodan kohta loppuvan.

Sanomia myöden Hispaniasta kuuluu, väli-rauhan tulleen päätetyksi Don Pedron ja Don Miguelin välillä Portugalissa.

Elämän Juoksu.

Syndymä on ihmisellä suloinen ja suuri, jonga kautta kuljetahan tuonen tielle juuri; Mutta maassa matkustus, vanhan, nuoren vaellus, muotoansa muutellen harhailee.

Itku ombi ensimmäinen elämämme tiellä; harhaukset, huokaukset vuoroilevat vielä; riemuttoman ruikutus, tuskallinen turmelus surkeasti sydändä liikuttaa.

Harvoin ombi onnellinen meno muuttuvainen, harvoin täällä täydellinen lahja loppuvainen.

Tytyväisen tunnossa vasta löytyy levossa onni, jota jokainen noudattaa.

-3-

Mutta myös on muistettava hämmästys ja huoli, koska varsin viatongin kauheasti kuoli, joka murha-miekalla, tulisella tuskalla, viivytellen vaivoissa piinattiin.

Kuka tätä kauhistusta tutkistella tainne ilman, ett’ ei sydän veri värise kuin laine? surkea on surmaus, pois on lepo, lohdutus.

Tästä sydän särjetty tuskailee.

Kolme lahjaa kuitengin jo hävittävät huolet, lohduttavat, lepyttävät, taittain tuskan nuolet: kallis kärsivällisyys, kaunis kanssa-kärsimys, toivo, joka taivaita tarkoittaa.

Humaloista.

Se keltainen jauho eli tomu humalan kävyistä on siinä viljassa voimallisin aine ja juotavan teossa kelvollisin.

Juotava, joka siitä valmistetaan on valavampi näöltänsä ja parempi ma-ultansa ja myös hyvähajullisempi kuin tavallisella lailla tehty juotava.

Kymmenen osaa tätä ainetta on juotavan teossa yhtä voimallinen, kuin sata osaa humaloja.

Tavallisesti silvitään, itäisemmissä Suomen maan osissa, humalat kovin aikaseen ja ennen kuin se keltainen tomu on heihin kasvannut.

Oikia humalan silpimisen aika on, koska humalan kävyt ovat täys-kokoiset, eli niin suuret, kuin ne sinä vuonna taitavat kasvaa ja täytetyt mainitulla keltaisella tomulla.

Suotava olis, että humaloja meidän maassamme enämmin kasvatettaisiin kuin tavallinen on, sekä kaupaksi – koska ne nyt ovat hinnassa – sekä myös omiksi tarpeiksi.

Usiammissa paikoissa maalla on juotava aina melkein kehno ja vaarallinen terveyden suhteen, joka humaloilla tulis voimallisemmaksi ja terveellisemmäksi.

-4-

Maaherran Julistus.

Koska Analan kylässä, kolmekymmentä virstaa Pietarista, lähellä Paulovskin Linnaa, kuuluu olevan tarttuvainen sydämen tauti, jota muutamat tästä Läänistä, matkustaissansa Ingerin maalla, ovat poteneet ja siitä äkkiä kuolleet, niin vaaroittaa Maaherra Kuuloituksen kautta kaikkia, jotka matkustavat Pietarin puolelle, menemästä Analan kylään, ennen kuin on päälle luotettava tieto saatu, että mainittu tarttuvainen tauti on tauonnut.

Viipurin pitäjän Kruunun ulosteot 1832 vuoden edestä vastaanotetaan 25, 26, 27 ja 28 päivänä tässä helmekuussa, kuin myös 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ja 10 päivänä tulevaisessa maaliskuussa allekirjoitetun omassa kartanossa.

Annettu Viipurissa 25 päivänä helmekuussa 1833.

Ne, jotka vaativat tätä aviisia postin kautta, ilmoittakoot itsiänsä lähimmäisessä postikontorissa, jossa he maksaavat 2 Ruplaa 87 1/2 kopekaa, ja ne, jotka itse tahtovat sitä hakea, antakoot tiedon Viipurin apteikiin ja maksakoot 2 Ruplaa 50 kopekaa, niin he tulevaisen kesäkuun loppuun asti voivat sen saada, alkain vuoden alusta.

Viipurissa, painettu A. Cederwallerin tykönä vuonna 1833.

Imprimatur. Censor Joh. Thessleff.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: