Suomi 1847 – Uusi työ


Eräs vapasukuinen rikas nuorukainen sai seältänsä talon, johonka kuului sipale autiota ja tyhjää maata. Waan maa oli soinen ja heelmätöin. Uusi maan haltia käski kuivata suon ja istuttaa siihen kaikenlaisia puita ja kasvuja, — ja niin, läpikäymättömän rahkasuon siaan ilmautui ihana yrttitarha tihiän puiston kanssa.

Jonkun ajan perästä opasti nuorta isäntää hänen entinen opettajansa ja ystävä; — nuorukainen näytellen hänelle tiluksensa, jutteli, minlaisessa muo’ossa se tuli hänelle, ja mitenkä kuivasi suon ja muutti sen senlaiseksi ihanaksi ja heelmälliseksi yrttimaaksi.

Wieras kaikkia silmäili nähtävällä tyytyväisyyellä ja kiitti kaikkia hyväksi.

Waan haltias sanoi hänelle, että aikoo vielä enemmän parantaa kontuansa ja tehä täyellisemmäksi tämän ihanan paikan, ja sen pehkoissa pitää kaikenlaisia eläviä ja lintuja, ja kuin se kaikki tulee toimeen, niin minlaisen huvituksen on saattava senlainen uusi työ!

— Sinä ansaitset sen, vastasi opettaja, sentähen, ettäs Luojan tavalla kuolleen suon unestaan loit elämän ja ilon asunto-paikaksi. Waan, tälle työlle yhtä ei täytä täytellisyyeksi.

— Mitäpä se olis sen laista? kysäsi isäntä.

— Sinä tieät, vastasi vanha, että koska HERra istutti Edenissa paratiissin, niin Hän saattoi siihen ihmisen.

Isäntä rupesi vait ja otti sanat syämelleen. Ja koska seuraavaisena keväimenä vanha toistain opasti häntä. Silloin saatteli hän opettajaansa ympäri koko yrttitarhan, ja lopulla yrttitarhaa oli kaksi uutta rakennusta.

Siinä vanha hymyili, rutisti nuorukaisen kättä ja sanoi: ”Minä tiesin, että hyvä syämesi ymmärtää minua. Nyt on rakkaus täyttänyt työn”.

Yksi niistä rakennuksista oli armottomien huone, toinen koulu.

F——n.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: