20267-suometar-1859-valtio-velkaantuu.html.txt


Suometar 1859 – Valtio velkaantuu

14.9.2009 00:26 Suometar [Veikko Kukkonen] 2 kommenttia

— Uusi laina Suomen valtiolaitokselle. —

Armollisessa Kuulutuksessa viime Huhtikuun 30 p:ltä ilmoitetaan, että hallitus on Suomen Senaatin valtiohoidanto-osaston ja Kenraalikuvernöörin esityksestä valtiolainan tarpeellisuudesta Suomen suuriruhtinanmaalle sekä rautatien teettämiseksi että maaviljelyn, teollisuuden ja kaupankäynnin avuksi, antanut Senaatille vallan hankkimaan Suomen valtiolaitokselle korkeintain viisi (5) miljonaa hopea ruplaa suuren lainan, nostettava kymmenessä jaksossa 500,000 r.

hop. kerrallaan ja juokseva 4 sadanneksen (prosentin) korolla, ja tulee laina otettavaksi Suomen valtiolaitoksen velkaseteleitä vastaan, joiden summat Senaatti saapi määrätä, ja lainasta tulee vuosittain 2 sadannesta vuosittain lyhennettäväksi, siten että arpaheitolla määrätään mitkä mainituista velkaseteleistä ovat takasi-lunastettavat.

Tähän lainaan luetaan se 2 ½ miljonan suuruinen velka, jonka Suomen Pankki oli armollisella luvalla tehnyt Wenäen kauppa-pankissa ja joka siis tulee Suomen valtiolaitoksen vastattavaksi. Mikä lainasta yli jääpi ja mikä ei rautatien tekoon mene, on välttämättömästi jätettävä Suomen Pankin hoitoon annettavaan lainakassaan, josta pitempi-aikaisia lyhennys-lainoja, joille pannaan neljäs osa eli korkeintain puoli sadannesta korkeampi korko kuin minkä valtio maksaa lainastansa, annetaan maamme emä-elatuskeinoille, ennen muita maaviljelykselle.

Viimemainittuun lainakassaan tulevia takasimaksuja ei missään tapauksessa saa käytettää muihin tarpeihin kuin sen rahasumman lyhennykseksi, joka on valtiolainasta annettu tähän lainakassaan, vaan se korkeammasta korosta voitto annettakoon uusiksi samanlaisiksi lainoiksi.

1859-05-20 20.05.1859 Suometar no 19

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: