20370-oulun-wiikko-sanomia-1859-raha.html.txt


Oulun Wiikko-Sanomia 1859 – Raha

16.9.2009 00:17 Suometar [Veikko Kukkonen] 2 kommenttia

Suomen raha-asiain suhteet, joista on muissakin sanomalehdissä puhuttu, eivät ole nykyisessä tilassaan hyviä. Wenäjän paperiraha saapi liikkua Suomessa, mutta Suomen seteliraha ei saa kulkea Wenäjällä.

Mitä siis Suomen rahaa tulisi Wenäjällä olemaan, se pitää mennä sinne hopiona, eli ainakin, jos raha setelinä sinne pääsee, se pitää vaihettaa hopioksi, Mutta Wenäjän setelit saavat kyllä Suomessa kulkea ja niillä pitää täällä olla täysi hopian arvo, ehkei Suomen seteleillä Venäjällä sitä olisikaan.

Tämä tila ei saata muuta vaikuttaa kuin sen, että Suomi täyttyy Wenäjän paperirahoista ja niistä menee Wenäjälle pelkkä hopio viimein visuun Suomesta. Tämä Suomelle ja sen kauppaliikkeelle näin vahingollinen tila on saattanut arvelukseen niitä miehiä, jotka ovat kokouneet tuumaamaan tilavakuus-yhteyden eli tilavakuudellisen lainalaitoksen toimeen saamisesta, jos sama laitos tämän nykyisen rahan seikan sellaisena ollessa kannattaisi ja voisi voimassa pysyä.

Ennen kuin Ruotsin seteliraha kulki Suomen rahana, ei näkynyt paljo ollenkaan hopioa yhteisessä kansan asiain liikkeissä, sillä rahain arvo kalussa ja metallissa meni silloin sekä Ruotsiin että Venäjälle, joista kummastakin tuli paperia siaan. Kohta kun Ruotsin raha vaihetettiin pois, tuli hopioraha maahan paperin siaan.

Jos silloin olisi samalla lailla tehtynä, Venäjänkin paperirahan kanssa ja Suomelle perustettu aivan omituinen rahansa, olisivat Suomen rahaseikat paremmassa tilassa.

Tarpeellinen on siis nytkään saada Suomelle omituinen rahansa.

1859-11-05 05.11.1859 Oulun Wiikko-Sanomia no 44

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: