20874-suometar-1847-tarvas-eli-tarvaha.html.txt


Suometar 1847 – Tarvas eli Tarvaha

25.9.2009 05:05 Suometar [Veikko Kukkonen] 2 kommenttia

Tutkintoja Berlinin Tiede-Akademiassa Kesäkuussa

(Die Allg. Preuß. Zeitung N:o 211. Veilage II.)

”Herra Schott luki suomalaisissa runoissa mainitusta pedosta Tarwas eli Tarwaha. Kolmannessa kymmenennessä runossa Suomen entisyydestä, jotka Lönnrot Kalevalan nimellä ilmi saatto, mainitaan tätä petoa niinkun jossakussa tienoossa maanviljelykseen käytettyä.

Nuori kehuja Joukkahainen, joka suomalaista runo uroa (Orpheus) Wäinämöistä tietonsa täytey’ellä pyytää hämmästyttää, alkaa näin:

Pohjola porolla kynti,

Etelä emähevolla,

Takalappi tarvahalla.

Nordland pflüget (pflügte?) mit dem Rennthier,

Sudland mit dem Mutterpferde,

Takalappi mit dem Tarvas.

Maa Takalappi on yhtä epätietonen, kun peto Tarvas eli Tarvaha, joka viimeinen muoto alkuperänen lienee. Ei ainoassakan toisessa paikassa sitä enää mainita. Renvallin Sanakirja selittää sanan Tarvas elephantilla, kuitenkin oheen pannulla kysymysmerkillä: samatikin Castrén ruotsalaisessa käännöksessään. Tästä näkyy tämän pedon Suomalaisissa jo ikikauvan vaan saduissa elävän, ja sille epätietonen tienot peri-Pohjolassa kodiksi osotettavan.

Merkillinen on nyt, tämän sanan ei yksin olevan Mongoleilla ja Mandshuilla, mutta myös sillä yhtä imettävää petoa eli elämää nimitettävän. Ensimäiset kirjottaavat Tarbagha ja lausuvat sanan tarkoin samati kun Suomalaiset, Tarwaha; Mandshut vähällä muutoksella sanoovat Tarbachi. Kiinalaiset sanoovat T’a— rh, lausuvat vähimmiten ensimäisen tavuun.

Elephantista on tämä elävä — hiiri kyllä aivan erinäinen; se on muuten nimitetty Bobak eli Boibak, pohja-Aasian (myrisiä?) Murmelthier, suuri mykrä, josta myös tienoot länsi-Mongoliassa on saanut nimensä Tarbaghatai (se on myrisijillä varustettu). Sibirian kansakunnat, ja. Herra A. Ermania myöten, Karatshatkan periasukkaat lullleevat vuorien rouhistumisen ja vajoomisen, olevan seuran myrisiän taikka mykrän kaivamisesta, jonkan luina Mamontin jätteet siellä ja täällä pidetään.

Usko pohjolan valtiaan mykrään on itä-Aasiassa levinnyt Kiinalaisiin asti, jotka antaavat tämän kauhistavan pedon pitää menoansa ikuisen jään alla.

Europalaisten Suomalaistemme esi-isille, joihen peri juuri Altain pohja puolelta muistakin perustamista on niin luultava

(Aivan suosittava ja nerokas tutkinto tästä aineesta, jossapa kuitenkin melkein rohkeita luuloja löytyy, luetaan uudessa suomalaisessa Sanomalehdessä Suometar (1847 N:o 1-4) nimellä: ”Tutkistelemuksia Suomalaisien esi-isistä ja niiden asumapaikoista.”),

lienee tosin Tarvaha ollut aivan tuttu peto; muuttaituansa Europan napatienoihin taisi vaan sen nimi siihen solmittuineen satuinensa joutua myöhille miespolville perinnöksi. Uskosta Tarvahan valtioihin kaivantotöihen syntyi helposti luulema, mainitun mykrän taikka jo pohja-Aasiassa juohuteltun samanimisen kauhistuspedon jossakussa kaukaisessa pohja-maassa käytettävän kaivamalla maaperän viljelykseksi.

1847-09-28 28.09.1847 Suometar no 39

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: