21047-suometar-1848-rauha-yhteellisvaltakunnan-ja-mexikon-valilla.html.txt


Suometar 1848 – Rauha Yhteellisvaltakunnan ja Mexikon välillä

27.9.2009 23:23 Suometar [Veikko Kukkonen]

Amerikasta. ( J. d. D. ).

Yhteellis-valtakunnan ja Mexikon välillä kestännyn sodan rauhaehdot ovat nyt tietyt.

Yhteellis-valta on voittanut paljon maata, ainoa palkinto, jonka se voitiin toivoa niin monista voitoista, joilla onni kohtasi sitä tässä pitkällisessä sodassa. Näiten molempien tasavaltain rajana tulee tästedes oleman Rio Granden virta ( myös tunnettu nimeltään rio Bravo ja rio del Norte ), ja tulee mänemään sen suusta, Mexikon lahdesta, länsipohjaiseen päin, sitten Gilan virtaa myöten sen yhdistymiseen rio Koloradon kanssa ja jossa tämä juoksee ulos Kalifornian lahteen.

Tästä jälleen mänee raja Tyyneen mereen sitä rajaa myöten, joka erottaa vanhan ja uuden Kalifornian.

Molemmat kansat saivat vapaan kulkuoikeuden rio Grandeen ja Gilan viroilla niin myös Kalifornian lahdella.

Tämä rauha suurentaa Yhteellis-vallan jo eeltäpäin lavian piirin suurilla maakunnilla. Sillä pait sitä riitelyä Terasta saapi se niinmuotoin kaiken niin kutsutun uuden Mexikon ja kaiken Uuden Kalifornian; ( Vanhan Kalifornian eli sen pitkän niemen pitää Mexiko ).

Uusi Mexiko on kyllä köyhä, korpinen ja kylmä maa, mutta Uusi Kalifornia on toisella laadulla. Matkustajat eivät voi kyllin kiittää sen hedelmällisyyttä ja lempeää ilmaa, sen ihanuutta ja rikkautta kaikenlaatuista kasvamista ja mahdottoman suurista puista. Arvattava on jo eeltäpäin, miksi tämä maa, jossa tähään asti enimmittäin on asunut villijä ja pakanallisia Indianeita, tulee muuttumaan Pohjois-Amerikkalaisten käsissä.

Ja pait sitä saavat ne ynnä tämän maan vielä kaksi satamaa Tyynen Meren rannalla, nimeltään Monterey ja St. Fransisko, joista tämä viimeinen on paras satama koko Amerikan luodepuolella, ja paraimmasta koko maailmassa. Omistettuin maiten arvon voipi myös ymmärtää siitä, että vaikka sota tuli maksamaan Yhteellis-valtaa 48 miljoonaa dollaria ( eli 250 milj.

Rupl. paperia ), se kuitenkiin maksaa Mexikolle 15 milj. dollarsia sotavahinkoin palkintoa.

Mexiko, joka nyt on tavoittanut kolmannen osan piiristänsä, on jälleen, maan ulottua Pohjois-Amerikkalaisilta sotajoukoilta, joutunut sisälliseen sotaan ja rauhattomuuteen. Tähään tulee vielä Indianien hirmusa hävitys-sota valkoisia asukkaita vastaan Yukatanin niemellä. Murhamisella, ryöstöllä ja poltolla kostavat nyt Indianit sen menetyksen kokeneet ja sen valistuksen ne saaneet valkoisilta Mexikoisilta.

Yhteellis-valtakunta ja Mexiko! Kas siinä kaksi Tasavallan esikuvaa! Mikä kuvaus eikö Ranskanmaalle ja Europalle !

Luode’ Indiasta.

Enimmistä saarista kuuluu Negerien kapinoita. Pienessä Tanskanmaahan kuuluvassa saaressa St. Croix on suinkiin ollut kiivas meteli.

1848-09-08 08.09.1848 Suometar no 36

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: