Kurkijoen kuulumisia


”Terve! terve! yleisölle; ensi kerran sekaanne tultuani korean nimeni kanssa, tuoden sanomia tullessani, lienöötkö kiitettäviä vaiko moitittavia: onhan joukossa jotain, kuin on 6000 henkeä.

Koko seurakuntamme on relssin lampooteja; tähän olemme hyvin tyytyväiset, emmekä vaihtaisi tilaamme talollisiin, jos meille vaan poltto-puita paremmilla ehdoilla annettaisiin; vaan puista on hoppu, kuin lepät jo loppu, ja katajia ei ole kasvanut, muita puita täytyy sakon ehdolla säästää, (en tiedä kelle?) kuin suuri osa seurakunnassamme naimatoinna vanhenee, ja naiminen vuosi vuodelta aina vähenee, joka on nähtävä kuin v. 1848 vihittiin 52 paria, v. 1849 vihittiin 48, v. 1850 vihittiin 32, v. 1851 24, v. 1852 19, viime vuonna taas 52 paria.

Maaviljellyksestä emme voi paljon sanoa kuin iso-jako on kesken, sen tähden onki viljeleminen yksinkertaisempain haltussa, ja etevämmät etsivät etuansa kaupoilla; etuisuutta en tiedä kiittää, kuin hevoishuijaritkin kuuluvat markkinoilta tultuansa useasti valittavan, ettei siellä saaneet mieltä mielin kauppoja tehdä, kuin joka hevoselle oli tullut omistaja itse kanssa.

Viinasta ja sen vaarallisuudesta emme paljon tietä; uppo-juomareita en voi sanoa nimeksikään, vaikka puolijuomareita voipi joku parikymmentä löytyä, jotka toisinansa ovat hyvässäkin karuussissa; moni kyllä maistaa, vaan ei anna ryypystä pohjan paistaa; enin osa ei maista ensinkään.

Kahvi on täällä vallan päällä, vaan siltä on jo sodan tähden maku muuttunut; se maistuu maasikurille, vaikka isäntä valittaa sitä vieraalle pannun syyksi, sanoen: siitä on tina kadonnut, se painaa kahvin vaskelle.

Muuten on kansa ystävällinen ja leppiäs, vaikka muutamat vähäsen salaapurijat.

======= ======= ======= ======= ======= =======

1854-11-24 24.11.1854 Suometar no 47

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: