sanomia-1862-02-15-helsingin-puheenaiheet


Helsingistä, 3 p. Helmikuuta 1862.

Tuomas veikkoni!

Jo kauan aikaa lienet minulta kirjettä odottanut. Olet ehkä luullut minun jo unohtaneen lupaustani, Sinulle silloin tällöin lähettää tietoja ja uutisia täältä valtiollisten tapaustemme keskuudesta. Lupaustani olen kyllä muistanut, vaikka en tähän saakka ole kerinnyt sitä täyttämään.

Waliokunta

on nyt yleisenä puheen-aineena koko maassa ja luultavasti paljoa enemmän maaseuduilla kuin täällä pääkaupungissa. Sillä täällä on valiokunta jo käynyt varsin jokapäiväiseksi. Waliokunta on, näet, ollut koossa jo 2 viikkoa ja niin kauan ei jaksa Helsinkiläinen yhtä asiata aatella ja miettiä. Täällä tahdotaan yhä uutta vaan. Ensiksi kun valiokunta kokoontui ei ajateltu ei puhuttu ei arveltu mistään muusta kuin siitä yhä vaan.

Kullakin oli arveluitansa ensimäisestä istunnosta, mitenkä se olisi muodostuva. Mutta kun kahdeskymmenes päivä meni ohitse niinkuin muutkin päivät ja seuraavat päivät olivat vieläkin tavallisemmat, otti Helsinki vanhan muotonsa takasin ja hyvät Helsinkiläiset rupesivat taas teateria, konserttia ja soareoita muistamaan ja elämään niinkuin ennen.

Sanomain kirjoittajille sallittiin lupa läsnä-olemaan valiokunnan kokouksissa, mutta onhan istunnoita ollut, joissa ei yksi ainoa sanomain kirjoittaja ole näkynyt.

Wiime perjantaina

tehtiin rautatiellä ensimäinen matkustus täältä Hämeenlinnaan.

Siellä oli koko kaupunki liikkeellä vastaan-ottamassa tulijoita. ilo oli ylinnä, puheita oli pidetty ja maljoja juotu juuri vahvasti. Illalla kello 6 aikana palasi höyryvaunut Helsinkiin.

Paljon olisi vielä juteltavaa, sillä monta asiaa on nykyjään tekeillä; pitäisi minun jutteleman, että Jyväskylään saadaan suomalainen lukio, tänne ehkä suomalainen ylialkeiskoulu ja vielä luultavasti taide-akatemiakin, vaan nyt en joudu niistä puhua muuta kuin mainitsemalla.

Teaterista olisi myöskin yhtä ja toista puhuttavaa, vaan nyt tahdon ainoastaan mainita, että on toivo tänä keväänä saada nähdä kaksi tahi kolme kotimaallista näytelmä kappaletta.

Jää hyvästi toistaseksi
veljesi Kauppi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: