Tapio 1862-04-19 Herrasväen kieli


Helsingistä kuuluu,

että siellä on herrassäätyisiä miehiä ja perheitä suostunut, oikein nimensä erinäisten listaan kirjoittamalla, seuroissa ja tilaisuuksissa, missä se vaan suinkin sopii, käyttämään ainoasti suomenkieltä, nähden sen olevan ainoan keinon, saada rouvas-väkeämme niinkuin herrojammekin suomenkielessä harjaantuneemmaksi.

Tämmöinen päätös ja muutos olisi jokapaikassakin armaassa kotomaassamme herras-väen tehtävä, niinpä täällä Kuopionkin kaupungissa; sillä täälläkin, vaikka ollaan näin suomalaisessa paikkakunnassa ja itse Savon maassa, ruotsinkieli pyrkii vaan ensimäiseksi toisiansa kohdatessa ja niin aina pitkin matkaa puhellessa, vielä niillekin, jotka sitä eivät kunnolla osaakkaan.

Tämmöinen maan oman kielen

vierominen vasta silloin häviää, kuin yläisemmät säädyt rupeavat käyttämään pereessänsä ja seuroissansa suomenkieltä, niin myös sitä edellä kaikkia lapsillensa opettamaan, niin että ajatus kävisi tällä kielellä ja suomenkieli niinmuodoin vasta tulisi oikeaksi äidinkieleksi. Sitte ei enää ole konsti sitä lukea ”sisältä” jota taitamattomuuttansa moni herrasmiehistämme vieläkin tunnustavat rohkeammasti, kuin jos eivät osaisi sisältä franskan tahi englannin kieltä.

Onko Euroopassa toista Suomenmaan kokoista maata, jossa enää oman maan ja kansan kieltä pidetään näin halpana?!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: