Suometar 1862-05-02 Suomen kieli oikeuslaitoksessa


Millä keinolla Suomenkieleltä on otettu kaikki oikeus pois?

Ettei Suomen kieli Ruotsin vallan aikana koskaan ollut käytetty oikeuden ja virkakuntain kirjoituksissa muulla tavalla kuin milloin hallitus antoi valakaavoja, jotka vissiin silloinki käännettiin ruotsalaisista kaavoista, se näyttää olevan jo kylläksi todistettu.

Mutta saman vallan aikana Suomalaisilla näkyy aina olleen oikeus antaa anomus- ja muita juttukirjoja oikeuksiin omalla kielellään kirjoitettuja. Vähintäin meidän sen aikuisissa asetuksissa ei löydy mitään kieltoa sellaiseen menetykseen.

Se on vasta vuoden 1809 perästä,

näinä viimeisinä puolivuosisadan vuosina kuin meidän oikeudet ja virkakunnat ovat luulleet laittomaksi sallia suomenkielisiä kirjoja oikeusten käsiin. Merkillisin ja rohkein kaikista, mitä tällä ajalla on tehty Suomen kielen polkemiseksi, ja mikä on Suomen kansan keskuuselämässä tehnyt suurimmat vaikutukset, on epäilemättä Turun Hovioikeuden julistus ja käskykirja tuomareille vuodelta 1826(?).

Wuoden 1849 asetus, jolla kiellettiin Suomen kielellä saada painettaa muuta kuin uskon opillisia ja talouden hoitoon kuuluvia kirjoja, on sitä vastoin vielä hyvin vieno laitos, jonka vaikutus oli yhtä lyhyt kuin vähä-arvoinen, sentähden että suomalaisella kirjallisuudella sillon vielä oli sanqen vähän viljeliöitä.

Turun Hovioikeus,

jonka ala siihen aikaan kuului suurin osa Suomea, saa sentähden yksinään kunnian olla ainoa, joka julkisesti on rohennut antaa sellaisen kokonaista kansakuntaa koskevan kiellon. Mainitussa julistuksessa, jota tuomarit vielä tänäki päivänä vetävät esiin sillon kun he tahtomat häväistä ja polkea sen kansakunnan jäseniä, jonka asioita he tuomitsevat, sanoo Turun hovikeus:

    ”Että koska suuri osa kirjoituksia, mitä talonpojat keskuudessaan valmistavat ja jutuissaan tuovat oikeuksiin, on niin epäselvästi kokoonpantu että niistä, asioita tutkiessa, oikeusten on työläs saada mitään selvää, ja ne usein hämmentävät asioiden ratkaisemista, niin kielletään Hovioikeuden ala kuuluvat tuomarit tästälähin ottamasta vastaan mitään Suomen kielellä tehtyä kirjoitusta”.

Tämä julistus kuuluu pian satumaiselta. Sen sanoissa ole yksin selvää ajatuksen juoksuakaan, sillä loppulause, joka on olevinaan paljas seuraus alkulauseesen sanoista ”koska” j. n. e., ei ole missään järjellisessä yhteydessä alkulauseen kanssa. Se kuuluu pian yhtäläiseltä kuin jos sanottaisiin: koska Kaijus on pistänyt neulalla sormeensa, niin hänen vaimonsa, lapsensa ja perillisensä eivät voi kävellä muuten kuin sauvojen nojassa.

Tämä kummitus julistusten seassa,

jonka vertaista tuskin löytynee minkään muun kansan laki-kokouksissa, on kuitenkin elänyt yli kolmen kymmenen vuoden ja sen vaikutus tuntuu vielä tänäki päivänä pian jokaisessa oikeushuoneessa. Sen saapi luulla ja nähdä vielä nytki jokainen, ken on niin onneton, ettei sen vanhemmat ole voineet olla Ruotsalaiset ja opettaneet lapsillensa ruotsia, ja sellaisena tahtoo antaa yhden tavallisen velkakirjan, valtakirjan tahi kirjallisen vastauksen tahi kanteen kihlakunnan oikeudelle.

Waan sillon kun tällaiset järjettömät julistukset voidaan pidettää niin kauvan lakina, ja kun koko kansan täytyy totella niitä, se on jokaiselle liian aikainen puhella tämän kansan liiallisista vaatimuksista, niinkuin Suomen maan ruotsikot nyt rakastavat puhella.

Heiltä kuitenki voisi toivoa

niin paljo luonnollista älyä, että tajuisivat sen totuuden: ettei mikään järjetöin laki voi vaikuttaa hyvää, ja että suurin seisaus, mikä kansan elannossa voipi tapahtua. on sellainen kun sen täytyy totella niin järjettömiä käskyjä kuin edellä-mainittu Turun hovioikeuden julistus, jonka sanat luetaan Suomen Lakikokouksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: