Tapio 1862-03-22 Mummon hautajaiset


Maaningalta 18 p. Maaliskuussa.

Tänä talvena kuin kuoli eräästä talosta vanha mummo jo Joulukuun lopulla, niin piti, kuin ei ollut viinaa, heittää hautaamatta Maaliskuuhun asti, jolla välillä sai valmistaa elämän-virvoitusta hautajaisiin.

Täällä kuin hautajaisia pidetään,

niin jo kokoontuessa ottaa vanhat miehet, ja kenen suu suvaitsee, tulo-ryypyt, sitte syömään ruvetessa ruokaryyppy ja ruuvalla ollessa, kuin on ruuvan muutos, varsinkin jos on kala-keittoa, niin kalan alle ryyppy, ettei ”kala-vesi pilaannu”.

Kuin on syöty, mennään ruoka-huoneesta toiseen huoneesen ruumiin luokse, joka on jo sinne haettu sinä aamuna varain, kuin väki on kokoontunut, sitte veisataan virsi N:o 391 v. 9, jolla ensi värssyn veisuu-ajalla pidetään ruumista ylhäällä ja käännetään, jossa pidetään ylhäällä niin kauvan kuin joutuu toisessa värssyssä sana:

    ”Laske rauhaan menemään,”

jolloin lasketaan alas, ja sitte viedään ruumis hautaan, jossa viemä-miehillä pitää olla karvaskultaa muassa, että käypi hyvästi pitkin tietä veisuu: sillä sitä pitää veisata kirkolle mentäissä, jonka toimen vanhat miehet tekee.

Kuin haudalta tullaan kotiin,

aletaan taas juoda ja syödä, jota kestää kaksi ja kolmetkin vuorokautta, ja viimeisellä vuorokaudella, kuin aletaan erota, muistuttaa isäntä: vieläpä on karsikko tekemättä; johon vieraatkin sanoo, ”eihän se muuten maksa mitään jos ei karsikkota tehdä.”

Sitte lähdetään miehissä tekemään tätä, johon otetaan viinaputeli mukaan ja mennään. Jos on likellä puu, niin siihen tehdään senaikuinen vuosi-luku, jona vainaja on kuollut. Tätä puuta ei saa kivelläkään viskata; sanotaan tulevan taudin j.n.e. , jos viskaa sitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: