suomen-julkisia-sanomia-1862-04-28-viinan-kayton-vahentaminen


Herra kreivi Creutz:

Ei taida kukaan enää kieltää maanviljelyksen olevan ja pitävän olla meidän maamme emä-eläkkeen, joka siis kaikella tavoin on tuettava ja edistettävä. Siihen, että maaviljelys meillä on jäänyt niin paljon jälelle muitten maiden suhteen, on sanottu olevan kolme syytä: kova ilman-ala, kansan-valistuksen puute, ja vähän työväkeä.

Ilman-alan kovuus saadaan toki paremmilla viljely toimilla lievennetyksi, kansakoulut voidaan parantaa, työväkeäkin ei ole mahdotonta saada, taikka niiden sijaan osaksi ottaa työkoneita; mutta jos näistä kaikista oikeata apua mielitään, niin

    eroitettakoon ensin maaviljelyksestä viinanpoltto- ja viinankauppaoikeus.

Sillä niin on minun vakuutukseni — siitä kaikki paha tulee, vaikka moni sitä ei usko. Mainittu oikeus on estänyt parempia viljelystapoja meillä perehtymästä, se on estänyt ja – jos ei lakkaa – vastedeskin tulee estämään valistuksen leviämistä kansassa, se on maavilelyksestä ottanut pois paljon voimia; se ei ole muuta kuin synnyttänyt ja elättänyt siivottomuutta, juoppoutta, ja kaikenlaisia rikoksia; vaikka ei suorastaan mutta vaikutuksillansa on se tuottanut valtakunnalle ja seurakunnille aika suuria kulunkia, vankihuoneitten ja vaivaishoidon yhä kasvaneihin tarpeisin.

Mitä kurjuutta viinanpoltto matkaansaattaa olen minä saanut omilla silmilläni nähdä, koska minä asun semmoisessa paikkakunnassa missä sitä lemmitellään oikein parahana silmäteränä. (Pernajassa Uudellamaalla. Toim.)

Olen nähnyt tiloja, heitettynä pian autioksi häviämään; ja syy siihen ei ollut mikään muu kuin viinanpoltto kotona.

Olen nähnyt ennen varallisia talonpoikia jotka perheinensä joutuivat maantielle ja kerjäläisiksi – ja se oli viinanpolton kautta.

Olen nähnyt avioliittolaisten hyvän sovun turmeltuvan riitaiseksi, eripuraisuutta ja toruja nostettavan perhekunnissa – kaikki viinan polton seurassa.

Tappelua, väkivaltaa, murhatöitä on paha kyllä meilläki kuultuna, ja niitä on viinanpoltto matkaansaattanut.

Kototarpeen-polton turmelevasta luonnosta puhuessani en saa heittää mainitsematta sitäki, että se synnyttää sala-polttoa, jonka estämiseksi tarvitaan uusia lakisääntöjä ja korkeita sakonhaastoja, jotka taas synnyttävät sala-nuuskittelioita ja päällekantajoita joka nurkassa, että peräti katoo keskinäinen luottamus kansastamme.

On nähty kerjäläisiä fiskaalien luona kantavan niiden päälle, joilta he päivää vaan sitä ennen saivat suojan ja leivän apua – sillä vieraanvaraisuus kerjäläisiäki kohtaan on esi-isiltämme peritty maan-tapa. Mutta semmoisia päällekantajoita pestataan hyvällä palkalla.

Naapuri vakoillee naapuriansa, tämä taas maksaa samalla rahalla, ja niin yhä eteenpäin — ilman että salapoltto sittenkään häviäisi.

Sillä salapolttajan laita on sama kuin korttipelaajan; hän tahtoo toimellansa voittaa takasin mitä häneltä on sakonhaastoon mennyt, ja jatkaa yhä vielä samaa peliä kunnes viimeinen lehmä, viimeinen tarvekalu viedään talosta, mennäksensä hopearuplan haamussa fiskaalin taskuun.

Wakuutukseni on, että salapolton paraita kannattajoita on juuri kototarpeen-poltto.

Torpparit, loiset ja muut tilattomat luulevat heilläki olevan oikeutta salassa polttamaan, koska näkevät tilallisia naapureitansa sitä tekevän, ja kuulevat mitä voittoa muka karjalle ja kukkarolle siitä on tulevinaan. Wäkivallaksi sanovat, jos eivät he samoin kuin tilallisetki saisi omalla työllään ja rahallaan tehdä omaisuutensa kaluksi, josta rahaa maksetaan!

Tilallisille taas on salapoltto voittamaton kiusaus, osaksi tottumuksesta, osaksi myös siitä korkeasta hinnasta, jota laittoman poltto-ajan loppu-puolella viinasta maksetaan.

Paha kiusaus lain-rikokseen on myös se paljous ja halpa hinta pienistä pannuista, joka koto polton kanssa seuraa. Jos tämä poltto lakkaisi, ja kaikki pienet pannut olisivat ryöstön alaiset, missä hyvänsä vaikkapa vaskivalajan pajassa; niin arvattavasti jo pannujen puute lakkauttaisi salapolton.

Jos sitä sitten vielä siellä täällä jatkettaisiin, niin kuitenni on toivoni se, että vanhempi, viinanpolttoon tottunut, miespolvi vähitellen tästä majaa muuttaessa veisi kanssansa pois myös tämän saastaisen poltto-toimen, jota tähän saakka jo lapsuudesta on opittuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: