Lintu Paimenkoirana


Lintu Paimenkoirana.

Ulkomaalla kyllä kuuluu olevan karjakoiria, joita on neuvottu niin taitaviksi, ettei paimenta tarvita, vaan koira menee karjan kanssa yksinään. Tämä koira pitää karjaa koossa sekä matkalla laitumelle että itse laitumella, viepi sen minne on vietävä ja tuopi sen milloin on tuotava sekä pitää sen puolta petoja vastaan. Sillä se on suuri ja vahvempi sutta, ja karhua sukkelampi, pakottaen tätä kavalojen temppujen uhkauksilla.

Mutta nyt on muilta maan osilta saatu Europaan lintu, joka toimittaa muutakin koiran-virkaa, sekä on kana-piikana j. n. e.

Tämä, nimeltään ”Torvi-lintu”,

on muita lintuja taipuvampi kesymään. Kuin sillä on vahva ja kaikuva äänikin, joka soipi ikäänkuin paimenen torvi, niin ei se muuta torvea tarvitsekaan, jolla se jo kaukaa peloittaa pois petoja.

Sillä on suuret, kiiltävät, eloisat silmät, vahva nokka. Pää, kaula ja rinta ovat mustat ja sinervänpunaiset ja selkäpuoli harmaa. Ruumis on pitkäsivuinen ja melkeen pystyssä kun lintu seisoo pitkillä keltaisilla säärillänsä. Sen juoksu pitkillä jaloillansa on sukkelampi kuin lentonsa.

Ruoaksi kelpaa sille samaa kuin muulle siipikarjalle. Tämä lintu, kuin ei ole muu välttämätöin toimi käsillä seuraa isäntänsä, hyväilee häntä ja kokee halulla täyttää hänen käskyjänsä ja olla hänelle hyödyksi, aivan kuin koira.

Yöllä istuu hän katolla

tahi portilla yövartiana. Jos vaan mitään epäluulonalaista tapahtuu, niin hän kohta ääntää rämäkällä torvellansa ja säikyttää varkaita ja muita yölaisia pakoon.

Totta kaiktte hän myös, jos tuli-vaaraa ilmestyy yöllä, torvellansa herättää ihmisiä liikkeelle, niinkuin muidenkin yövartiain tulisi tehdä, – vaikka uni toisinaan sokaisee heitä. Tämä olisi siis myös hyvä herättämään nukuksiin vaipuneita tavallisia yövartioita.

Päivällä hän ylläpitää

hyvää järjestystä kanakunnassa, ajaa pois niitä ryytimaahan menemästä ja muuta senkaltaista ilman muistuttamista, kuin kerran on saanut viittauksen mitä hänen toimeensa ja vaikutusalaansa kuuluu.

Kuin isäntä laittaa häntä viemään hanhet tantereelle, niin on lysti katsoa hänen vilkkaita hankkeita, kuinka hän taidolla johtaa heitä ja pitää heitä komannossa, pakottaa heitä toisinaan kiireemmillä askeleilla marssimaan, ajaa jälelle jättäyneitä tahi syrjään poikenneita paikoillensa.

Lammas paimennukseen

tarvitaan kaksi lintua. Tässäkin on ihmeteltävää ja eriskummaista katsella näiden intoa, kuinka tyhmät lampaat pelolla tottelevat näitä lintuja, jotka ovat kuusi kertaa pienemmät kuin joku lammas.

Totta näin neuvokas ja käytöllinen lintu leviää aikoja myöten ympäri maan piiriä, miten koirankin suku; kuinhan vaan saatäisiin tarkenemaan eri ilman-aloilla. Ja totta tätä lintua tänä kevänä näytetään Londonin maailma- näyttäjäisissä.

Franskalainen aikakauskirja, joka tästä linnusta puhuu, sanoo sen nyt hyvästi tarkenevan Franskanmaalla, jonka ilmanalaan sitä on näinä aikoina totutettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: