suomen-julkisia-sanomia-1862-03-10-suetsin-kanava


Egyptinmaalta.

Suetsin kanavaa kaivetaan suurella innolla ja nerolla. Jo on se kanava valmis, joka viepi Niilivirran vettä kannaksen erämaita poikki Nimsahn kaupunkiin, joka on Suetsin kanavan taipaleen keskipaikoilla.

Tätä kanavaa on 85 virstaa valmiina, ja se myös muuttaa erämaan molemmalla puolellansa viljelyksen mukavaksi.

Toiselta, Punameren, puolelta on merivesi johdatettu El-Ferdanen kaupunkiin, joka on yli 20 virstaa merenlahdesta. Nyt on vaan puoli matka eli 70 virstaa tekemättä. Ja tätä matkaa on 40 virstaa järviä, joissa tuskin mitään työtä kanavaa varten tarvitaan. Sitten on vielä 30 virstaa, ja näitä on 8 virstaa Elgurin vuori-selkää läpi louhittavana.

Tätä ennen on työmiehistön luku ollut 28 tuhatta. Mutta nyt on toivottu saada 50 tuhatta miestä kokoon. Egyptin ruhtinas Said Pasha on luvannut antaa tämän kanavan yhdyskunnalle koko armeijan egyptilaisia ja arapilaisia työmiehiksi. Sillä tavoin näkyy tämä maailman kaupalle niin erinomattain suuri-arvoinen kanavantyö aika vauhdilla edistyvän.

Kuin kerran on valmis,

tulee se muuttamaan kansojen kauppasuhteita aivan tuntuvalla ja tyydyttävällä tavalla. Silloin ei tarvitse Europasta purjehtia koko Afrikaa ympäri, päästäksensä Aasian etelä- ja itä-maihin, jotka maanosat ovat niin kallis-arvoisia maailmankaupalle, kuin näet päästään tätä paljon suorempaa matkaa.

Ja siten tulee sieltä tuodut kauppatavarat Europalaisille paljon huokeemmiksi, jota vähemmän varakkaatkin saavat hyväksensä. Kauppaliike näet Europan ja Aasian välillä tulee siten paljon vireämmäksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: