suometar-1856-simo-hurtta


Simo Hurtta.

Kuin kuningas Kaarle XI oli aatelissuvuilta kruunun alle takasi ottanut kreivi- ja paruunikunnat Karjalassa, niin kruunun verot annettiin pitäjittäni enin tarjooville arennille.

Näin oli Lieksanki (eli Pielisjärven) pitäjä arennille annettu raja-majuorille Simo Affleck’ille, jonka perhe asui Turunkorvan tilallansa Sotkamossa, vaan arentihovi oli hänellä Lieksan kirkon luona pappilan vastapäätä. Tämä majuori Affleck mahtoi olla julma mies, sillä Lieksassa häntä muistetaan vaan Simo Hurtan nimellä, ja hänestä kerrotaan hirmuisia juttuja.

Näiden mukaan olisi hän ollut haureellinen ja mieletön rahvaan kiusaaja. Niin ei sanota kenenkään kaunisvaimosen aviomiehen kiittäneen sitä pyhäaamua, jona Hurtan silmä mieltyi hovinsa akkunan sivu kirkkoon menevään vaimoon.

Miehen omaisuus,

josko ei aina henki, oli pulassa, jos vaimonsa ei tydyttänyt tämän itämaisen hirmuvaltiaan himoja.

Niin oli hän, milloin mieleen johtui, pakoittanut talonpoikia soutamaan itseänsä vastatuulta Pielisjärvelle, purjehti sitte myötätuuleen takasi. Sattuipa semmoisessa tilassa yksi soutumies sanomaan: ”jo Lieksa näkyy!” toinen siihen lisäsi: ”silloin nälkä lähti kuin Lieksa näkyi”.

Tuo pisti Hurtan päähän: kotiin tultuansa keitätti suuren padallisen huttua (puuroa), pani soutumiehet syömään ja seisoi ääressä sapeli kädessä, yhä mainiten: ”syökää nyt, perkeleet, että nälkä lähtee!” Pakotti miehiä haletakseen syömään.

Milloin taas suuttui kenen talonpojan päälle,

niin Simo Hurtta ajoi hänet pois tilalta ja valloitti muunki hänen omaisuutensa. Ikoisten perhettä kerrotaan hänen niin vainonneen.

Mutta kuin ei Ikoisia saanut sittenkään nälkään kuolemaan tahi pitäjästä pois muuttamaan, vaan niillä oli aina kasvuja varalla vaikka miten heitä raasti, niin väsyi Hurtta heitä vainoomasta ja sanoi: ”ennen pajupehkon hävitän kuin kyntäjän talonpojan!” (toiset sanovat hänen sanoneen: ”kyllä perkele saapi pensaan nyhdetyksi vaan ei yhtä talonpoikaa”).

Simo Hurtan aikana oli Pekka Herkepaeus

Lieksassa kirkkoherrana (varmaanki vv. 1690— 1722), ja näiden välillä oli semmonen viha, että Lieksajoen yli ampuivat toisiansa, vaikka provasti oli Simo Hurtan appi.

Historiallisesti varma on, että Venäläisiä kasakkia ja 100 eli 120 aunukselaista talonpoikaa Lieksan pitäjän kautta ryöväten tunkivat Sotkamoon ja 13 p. maalisk. 1712 ottivat Turunkorvan talossa majuori Affleckin rouvan ja lapset vangiksi. Kerrotaan että tämä Hurtta oli niin pahan-ilkinen, ettei tahtonut lunastaa vaimoa ja lapsiansa vankeudesta.

Merkittävä on, että ”hurtaksi” kutsutaan jahtikoiraa ja sutta.

1856-10-31 31.10.1856 Suometar no 44

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: