suomen-julkisia-sanomia-1862-04-14-rautatien-kannattavuus


Rautatien johtokunnan jäsen,

kenralimajuri Stjernwall, on tarkan arvion ja luvunlaskun jälkeen, joka on perustettu kansaluvun sekä tavaran paljouden ja tarpeen suhteisin rautatien vaikutusalalla, tullut siihen päätökseen, että jos Helsingin – Hämenlinnan rautatie jatketaan Tampereen asti, niin tulisi puhdas voitto Helsingin Hämeenlinnan rautatiestä nousemaan 158,000 ruplaan hopiaa vuodessa, joka summa piammiten puttaisi sekä vuotuisen korkorahan että velan-vähennysmaksun siitä pää summasta, joka on mennyt rautatien rakennukseksi. Näin vähentyisi koko tämä velka niin että se jo ehkä ennen 50 vuotta katoaisi pois.

Arvattavasti nousee liikunta rautatiellä aikoja myöten aina suuremmaksi. Ja sitä myöten myös kasvaa yksityisen, maakunnan sekä valtion siitä lähtevä voitto.

Yksityisen ja maakunnan varallisuus

kasvaa muka, kuin saavat helpommin ja paremmalla hinnalla sekä tavaransa myödyksi että tarpeensa ostetuksi – siis myös suuremmassa määrässä voivat sekä myödä että ostaa. Ja mitä enemmän yksityisen ja maakunnan varallisuus kasvaa, sitä enemmän saapi valtio tulliveroa j. n. e., kuin näetten tuodaan ja ostetaan enemmän ulkomaankin tavaraa varallisemmassa kuin köyhemmässä maakunnassa: — paitsi mitä valtio suorasteen saapi ihmis- ja tavaran-kulettamisesta rautatiellä, jolla se suorittaa sen lainan korkorahaa sekä vähentämistä, jolla rautatie on saatu toimeen.

Ja aikoja myöten, kuin koko tämä velka on suoritettu, niin jääpi myös tämä suora, puhdas voitto rautatiestä valtion käytettäväksi maan yhteiseksi hyödyksi ja edistymiseksi, niinkuin myös se kasvava tullin-tulo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: