suomen-julkisia-sanomia-1862-03-13-maanviljelij%C3%A4n-sivist%C3%A4minen


Kuinka Maaviljelijäin sivistäminen on maallemme tärkeä asia.

Löytyy vielä nytkin monta jotka sanovat: ”se on turha ja vahingollinen antaa maaviljeliälle liikaa sivistystä ja liian paljon valaista heidän ymmärrystänsä. Senlaiset sivistyneet maamiehet rupeevat inhomaan raskaita töitä kuin maaviljeliän ammattiin kuuluu, ja alkavat hakea sellaisia elatus-keinoja jotka ovat keviämmät.”

Eräs talollinen oli aikonut laittaa poikaansa maaviljelyskouluun, vaan kuin ei tarkoin tietänyt maaviljelyskoulun hyötyä, niin oli kysynyt naapuriltaan. ”Olisikohan siitä koulunkäymisestä mitään hyvää?” — Johon sai vastaukseksi: ”jos tahdot pejuonia poiastasi niin laita vaan.”

Olikohan tämä vastaus hyvin vai pahoin? Tämä asia pitäisi olla jo tietty jokaiselle, että eihän kouluissa pejuoniksi opeteta, maaviljelyskouluissa eikä muissakaan; vaan jos ken koulusta päästyänsä ottaa eteensä pejuonin-ammatin eli minkä muun hyvänsä, – kuin näet ihmiselle on vapaa tahto annettu elää hyvin eli pahoin – , niin eihän siihen koulun syytä ole.

Ei heitä ole koulussa opetettu pahuuteen vaan hyvyyteen.

Minä uskon että kaikki, jotka näin ovat päättäneet, ovat tehneet sen ennen kuin ovat tulleet tuntemaan yhtä ainoata keskuutta maaviljeliän elämässä. Tulkaat nämä sivistyksen hoitajat ensin maaviljeliäin keskuuteen ja nähkööt, onko sivistys vai törkeys, valaistusko vai tiedottomuus suurempi haitta maaviljelyksen parantumiselle.

Katsokoot ensin, työväen puutosko, vai neron tahi tiedon paljousko estää maaviljelyksen menestystä. Minä olen vakuutettu ettei yksikään valistuneempi maanisäntä tahi viljeliä voi muuta kuin nauraa niille, jotka pelkäävät ihmisten liiaksi valistuvan.

Jospa meillä ei mitään muuta olisi pelättävää kuin liika valistus!

Älkäät luulko että se on minkään keviä asia. Katsokoot ensin maaviljeliäin keskuuksiin ja päättäkööt sitte, ken tahtoo, että liika valistus olisi haitaksi maaviljelykselle.

L. A. S—nen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: