suomen-julkisia-sanomia-1862-03-20-helsingin-yliopisto


Yliopiston tämän termiinan luettelo näyttää, että nykyjään ainoasti 3 (30:nestä) professori-virkaa on avonaisena, joka ei ole paljon kuin muistetaan että v. 1857 oli ei vähemmän kuin 8 avoinna. Dosenttia on nyt yhdeksän.

Ylioppilaisia on tätä nykyä:

  • Jumaluus-opin tiedekunnassa 32,
  • Lakitieteen t:ssa 101,
  • Lääketieteen 41,
  • Historian ja kielitieteen 115,
  • Luonnon ja Määräys-tieteen 100,

kaikkiansa siis 389.

Tämä numero – lausuu Helsingfors Dagblad, – osoittaa että oppilaitten lukumäärä on yhä vähenemässä. Keskimäärin oli muka 1850 ja 1860 vuoden välillä 414 joka termiina yliopistossa oppivaisia; 1840 ja 1850 vuoden välillä oli niitä 425; 1830 ja 1840 vuoden välillä oli 430.

Niin Helsingfors Dagblad – Tuntuvin on tämä vähennys nykyään jumaluus opin tiedekunnassa, mutta luultavasti se seikka kohta muuttuu. Sillä monta on nyt historian ja kielitieteen tiedekunnassa, jotka oppimääränsä siellä täytettyänsä aikovat jumaluus-opin puolelle siirtyä.

Tuleekohan tämä seikka opettajoiden suuremmasta eli vähemmästä opettaja-taidosta niinkuin moni luulee? Ei suinkaan. Todistuksia sitä luuloa vastaan on ei ainoasti nykyisten opettajain nero ja taito; mutta nykyajan henki ja luonto on yleensä semmoinen että se vetää nuorukaisten mieltä enemmän keinollisuuden ja teollisuuden puoleen; josta juuri tulee että puute virkamiehistäki nykyjään on ilmestynyt ei ainoasti papiston riveissä, mutta myös muissa virastoissa.

Virkoihin, joita ennen ainoasti ansiollisimmat miehet hakivat, ilmestyy nykyjään usein puute hakijoista, tahi tulee niihin ihan nuoria hakemaan. — Siitä ehkä tullee myös että yliopistolaisten lukumäärä viime aikoina ylipäin on ollut vähenemässä.

On siihen muitaki syitä, joita nyt emme jouda luetella. Ja luultava myös on että se väheneminen jonku ajan perästä taas kääntyy jällen enemiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: