suomen-julkisia-sanomia-1862-04-28-antrean-terveiset


Yhtä ja toista Antrean pitäjästä.

Paljon olis muistutettavaa meidänkin pitäjästä, mutta aika ei tahdo myöten antaa ja toisaalta päin saapi vanha sananlasku siansa: ”Aika mänee arvellessa, päivä päätä käännellessä”.

Maaviljelys, huonolla kannalla ennestäänki talonpoikien tiloilla, estetään vielä jos jollaki tavalla nousemasta tavalliseen voimaansa; tähän on suurin syy köyhyys, ja se näyttää vuosi vuodelta ja päivä päivältä tulevan raskaammaksi.

Mutta mikäpä yleisen köyhyyden syynä?

Pitäjän suuret, erinäiset maksut ja ulosteot enenevät enenemistään, asianomaisten mahdottomain toimien kautta. Saa nähdä jos ei monen täytyne tilansa jättää raatikkoon, vaikkapa nykyjään maaviljelys Suomessa sanotaan olevan edistymässä. Tähän panen esimerkiksi muutamia seikkoja.

Talvella palkattiin lumilataa vetämään, vaikka ei ollut kuin muutamia lumenkypeniä viskellyt; ja tästäkin palkkauksesta maksettiin vetomiehille kymmenen ruplaa kymmeneltä virstalta.

Erään takausmiehen lehmä myötiin avisionissa, vaikka ryöstö ei olis pitänyt sille käymän.

Keväillä taas kuuluutettiin silta-puita vetämään,

ja annettiin ainoastaan yksi viikko aikaa tähän toimitukseen, vaikka talvea on ollut monta kuukautta, ja toimitusmiehellä kyllä olisi ollut aikaa jo ennen siihen puuhaan ruveta. Sillä tavalla olisi tilanomistajat saaneet sopivalla ajalla toimittaa asiansa eikä, niinkuin nyt, kärsiä kovaa rasitusta.

Ken tästä tiedon oli aikanansa saanut se veti, vaan joka oli kiini muissa omissa askareissa, sen eteen pantiin palkkamies jo ensimäisnä päivänä. Ja vaikka asiamies olisi tullut itse vetämään jo toisena ja kolmantena päivänä, niin kuitenkin sai palkkamiehet vetää hirret maksua vastaan.

Kuitenni näitä siltoja ei vieläkään tehdä; vaikka jo ennenkin olisi sopinut asiaan käsiksi käydä. Sillä täällä ei ole ollut luminietoksia estämässä, ja sillä tavalla olisi saanut jäädä nuo vara-sillat tekemättä. Jäitä myöten hyvin sill’aikaa olisi päästy kulkemaan. Waan sekin työ mahtaneen jäädä kylvyajaksi ja siten maaviljelykselle haitaksi. Niinpä on luultava koska ei vieläkään näytä työssä olevan.

Arveluuttavia ovat nämä epäsuhteet maaviljeliän mielestä. Mikä olisi täyttää käskyt, jos ei pantaisi kuormaa kuorman päälle! Moni mies on tälläkin vuodella pyytänyt leipänsä tienata rikkaampien työssä, ja vieläpä siemenenkin pellollensa, jota ei joka aika voi saadakaan – vieläpä rasitusten tähden täytyy usein syödäkkin – ja pellot jäävät rikkaruohojen halttuun ja ahona seisomaan.

Monella muullakin tavalla voipi armoton virkamies maakuntaa rasittaa,

semmoinen muka joka ei tahdo maakunnan etua ja parasta katsoa. Jospa näin olis eletty muutamia vuosia takaperin kuin monet kymmenet sillat tehtiin uudesta ja maantiet, joita tämä pitäjäs ylöspitää 21 peninkulman tienoissa levitettiin 10 kyynärän levyiseksi; kuin tehtiin uusia teitä yli vesien (talviteitä?) ja keskievariloita, mikähän olisi tullut?

Näitä kaikkia toimittaessa mahdettiinko 10 ruplalla palkata sen, joka lumila’an niissä vetää tavallista tietä myöten, muutaman virstan matkaa?

Näistä muutamista asioista, erittäin ladan vedosta on kuulemma valitettu päämiehille; lieneekö sitten apua tullut. Yksi kiitettävä asia on kuitenkin, jota iloiksensa kuulee. Wiinarouvareita ja -kauppioita ahdistetaan kovasti; vaan yksi suurin on toimessaan jolta ei ole toimi kielletty. – Kukas voipi eli hennahtee niitä kaikkia kukistaa?

Ilmat ovat kylmät;

ylhäiset paikat ovat lumesta pälvehtineet. Rukiinlaihot ovat viherjäisessä puvussaan, vaan seistuaan keväisen ahavan ja tuulen kuivuudessa kohta ehkä lakastuvat.

Terveys on huono näillä seutuin, joka toinen ihminen sairastaa vilutautia. Hovinhallitsiain, pappien ja monen muun hyvän ihmisen avulla on hankittu lääkityksiä; vaan eipä se tauti näy tottelevan, eikä paljon parannuksesta vielä kuulu.

Jumalan hyvä apu turvana.

M. P—n.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: