sanan-saattaja-wiipurista-1835-10-03-mustalaiset


Mustalaisista.

Nyt on jo liki neljä sataa vuotta sitte kuin mustalaiset ensin ilmaunduivat Ungarian ja Böhmin maille, ja sen jälkeen ovat ne hajoilleet ymbäri Europan.

Jokapaikassa ovat he säilyttäneet erinäisen näkönsä, oman kielensä, ja vanhat tapansa. Niitä on myös paljo Aasiassa ja Afrikassa. Europassa luullaan heitä olevan yhden millionin, Afrikassa neljä sataa tuhatta, Indiassa puolitoista millionia, ja muissa Aasian maissa enämmin kuin kaksi millionia. Niitä on siis ylimalkain viiden millionin paikoilla.

Erinäisissä maan äärissä on heillä erinäinen nimi, mutta joka paikassa on heillä yhdenlainen elämäkerta.

Persialaiset kutsuvat heitä mustiksi Indialaisiksi

mustan pinnan tähden, ja Tsengarin kansa, joka asuu Itäisessä Indiassa, kutsutaan myös Persiassa mustiksi Indialaisiksi. Ne näkyyvät kaikin puolin olevan yhtä kansaa, sillä ne ovat siellä, niinkuin meilläkin ja kaikissa maissa, kulkeva kansa, joka pitää karjaa, rakastaa tanssia, ovat laiskat, valehteliat, petturit, juomarit, ja luonnostansa raat ja pelkurit.

Heillä ei ole keskenänsä mingänlaista lakia, eikä asetusta, eikä he pidä uskon opista lukua, vaan pelkävät pahoja hengiä ja ihmisten luotua onnea. Heidän naisensa katselevat kättä, ja ovat enämmittäin kauniit, mutta sangen hekumalliset. Aviosäätyä ei he tunne.

Mustalaiset luullaan olevan Indialainen kansa ja lähteneen Indiasta.

Wuonna 1393.

voitti suuri ja väkevä Mongolaisten kuningas Timur Indian maan, ja tappoi siellä satoja tuhansia asukaita. Siitä tuli ihmisille suuri pelko. Ylhäisemmät säädyt ja ne kansat, joilla oli pysyväinen asundo, ei tahtoneet jättää isän maata, mutta paljo kulkevaa kansaa meni pakoon, ja osa heistä mahtoi seurata Vihollisten sotajoukkoa.

Sillä tavalla hajosi Mustalaisen suku ymbäri maan ja pitää vielä nytkin kuleksivaista elämää. Vuonna 1417. tulivat he Ungarian ja Böhmin maille, 1418. Helvetsiaan, ja 1422. Italiaan. Sieldä he sitte levenivät muihin maihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: