suometar-1862-04-04-anomus-sensuurin-lakkauttamiseksi


Sensuurin hävityksestä alamainen rukouskirja,

johon oli tullut allekirjoituksia kaikista osista ja kaikista säädyistä maassamme ja joka pari viikkoa sitte on jätetty Senaattiimme, kuuluu seuraavasti:

”Suurivaltiain, kaikkein-armollisin Keisari ja Suuriruhtinas!

Teidän Keisarillisen Majesteettinne Suomalaiset alamaiset, ijäti uskolliset lailliselle esivallallensa, ovat rakkauteen ja kunnioitukseen Teidän Keisarillista Majesteettianne kohtaan yhdistäneet toivon erinäisistä ajanmukaisista muutoksista paremmuuteen. Luottaen siihen suosioon ja armoon, jolla Teidän Keisarillinen Majesteettinne hellii monilukuisten alamaistensa etuja, rohkenemme syvimmässä alamaisuudessa lähetä Teidän Keisarillista Majesteettianne asiassa, joka on Suomen edistymiselle sivistyksessä korkeimmasta arvosta.

”Keisarillisessa Julistuksessa 2/14 p:ltä Lokak. 1829 ovat kaikki kirjapainon tuotteet, niinhyvin kotimaiset kuin ulkomailta tuodut, Suomessa pantu edeltä-käsin sensureerattaviksi.

Että tämä sensuuri-laitos

tuskin ollenkaan täyttää tarkoitustansa vaan sensijaan lannistaa kirjallisuuden teollisuuden, se on kylliksi havaittu meillä samoin kuin muissakin maissa. Sillä sensuuri ei ole voinut estää harhaluuloja levenemästä mutta vaan on hyödyttänyt niiden kasvamista, koska se on estänyt näyttämästä perättömiksi semmoiset ajatukset, joita ei sallita seliteltää julkisuuden valoon.

Sensuuri ei myöskään ole voinut tukauttaa moitteita ja erhettyväisiä käsityksiä hallituksen hankkeista, koska se ei kuitenkaan voi estää niiden tulemasta näkymättömästi liikkuvan ja siis vaarallisemman tutkinnon aineeksi.

Sensuuri on hallitukselta estänyt luotettavimman keinon tulla tuntemaan maamme tarpeita ja toivoja, kuin on sanomakirjallisuudelta otettu pois tilaisuus täyttää kutsumuksensa siinä kohdassa.

Sensuuri ei ole edes voinut suojella yksityisiäkään kansalaisia kunnian-halventavaisista loukkaamisista, koska ilkeys kyllä usein on onnistunut pukeutua semmoiseen muotoon, ettei sen ilmestymistä kuitenkaan ole voinut kieltää.

Sensuurin vaikuttamat vastukset ovat ylen monilukuisia että niitä tässä voitaisiin luetella, ja niiden luku enenee sensorin-virkaa seuraavan mielivaltaisuuden kautta, ollen se nimittäin joidenkuiden henkien ja heiltä usein vielä salaisten käsky-osoitusten mukaan toimitettava.

Totuus ja oikeus on täten suuremmassa vaarassa kuin jos mahdollisesti kirjapainoa väärinkin käytettäisiin, koska kuitenki sivistyneessä keskuuskunnassa totuudella on vakavin tukeensa siinä, että saadaan valheita ja petoksia yleisön edessä julkisesti vastustaa ja paljastaa.

”Mitä nyt olemme alamaisuudessa esitelleet,

on koskenut ainoastaan nykyisten suhteiden painavaa kampeutta Suomessa. Siinä emme kuitenkaan ole uhottaneet, että toivotus-tarkoituksemme syvempi ja oikea perustus on vapaassa puhevallassa, jonka järki on myödyttänyt omaksi kullekin keskuuskunnan jäsenelle, ja joka on melkein kaikkien Europan valtakuntain perustus-lakiloissa järkähtämättömäksi vahvistettu, mimmoiseksi se myös on Suomenmaalle pyhitetty Kuninkaan Julistuksessa 2 p:ltä Jouluk. 1766.

”Koska yleinen mieli Suomessa jo on sille kannalle edistynyt, että sensuuri vaan vaikuttaa levottomuutta ja tyytymättömyyttä, rohkenevat allekirjoittaneet Teidän Keisarilliselta Majestetiltanne syvimmässä alamaisuudessa anoa sensuurin poishävittämistä, kuin myös että painorikokset, samoin kuin rikokset yleensä, saataisiin maamme tuomio-istuimilta 1734 vuoden Lain ja siihen kuuluvain asetusten mukaan tutkittaa ja tuomittaa.

”Elävällä luottamuksella siihen,

että se päivä kohta koittaa, jolloin Suomenkin kansa tulee lakiin-sidotun puhevapauden nautintoon, jonka se pitää pää-asiallisinna onnen ja edistyksen ehtona, kannamme Teidän Keisarillisen Majestettinne istuimen juureen tämän alamaisen anomuksemme ja pysymme alamaisimmassa kunnioituksessa, uskollisuudessa ja mielessä” jne.

(Allekirjoitukset).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: