suometar-1862-03-21-höyryvaunu-rautatiellä


Höyryvaunu rautatiellä

on sitte viime maanantain ollut vakinaisessa liikkeessä Helsingin ja Hämeenlinnan välillä, kuitenki vaan kerran vuorokaudessa, lähtien se Helsingistä k:lo 8 aamulla kunaki maanantai-, keskiviikko- ja perjantai-päivänä, joina se ennättää puolivälissä k:lo 1 Hämeenlinnaan, mistä se taas kunaki tiistaina, torstaina ja lauvantaina k:lo 7 aamulla lähtee ja ennättää Helsinkiin puolivälissä 12 päivällä.

Ehkä tämä rautatie on rakettu niin hyvin suomalaisille kuin ruotsalaisille asukkaille, ei kuitenkaan ole Suomalaisille osoitettu sitä luonnollista hyvää, että olisi suomenkielisiin sanomalehtiin annettu julistettavaksi ilmoitusta, minä aikoina höyryvaunu liikkuu, eikä taksojakaan matkustajain ja tavarain kuletuksesta suomeksi annettu.

Myöski kulkuliput ovat ainoastaan ruotsinkielisiä.

Katsoipa asiaa miltä kannalta tahaansa, niin se alati jääpi uudeksi todistukseksi siihen, että Suomen kieltä ja kansallisuutta paikoittain vielä niin halveksitaan, ettei olekaan kummaa, jos Suomalaisissa tyytymättömyys ja sydämen kyllyys yhä paisuu, josta ei voi yhteiselle isänmaalle tulla muuta kuin pahaa.

Me kyllä tiedämme, ettei mainittu seikka ole tullut muusta kuin ajattelemattomuudesta, vaan kuitenki se ajattelemattomuus olisi mahdotonta, jos kielellemme ja kansallisuudellemme yleensä jo annettaisiin ansaittu arvonsa ja oikeutensa.

Josko kulkuliput eivät olisikaan paljaastaan suomeksi painettuja, vaikka sekään ei ketään tulisi oudostuttamaan eikä tekisi mitään haittaa, niin olisi kuitenki helposti ja samalla vaivalla käynyt painattaa ne kulkuliput myös suomeksi ruotsin rinnalla.

Kuin taas rautatienhallituksen käypi julistuttaa

ilmoitukset höyryvaunun liikkeestä Helsingin ruotsinkielisissä lehdissä, niin mikä estää sen antamasta ne ilmoitukset myös suomenkielisiin lehtiin? Wai luuleeko rautatienhallitus, että tämä kallis laitos on vaan Ruotsalaisten käytettävänä, jonkatähden Suomalaiset vaan armosta pääsisivät rautatietä kulkemaan ja saisivat hankkia tiedot höyryvaunun liikkeestä, mistä ja paraite kuin vaan taitavat?

Se on kuitenki elävä totuus, että vaikka rahat tämän rautatien rakennukseen ovat velaksi valtion ottamia, Suomen kansa kuitenki tulee ne viime kädessä maksamaan.

Rautatienhallituksen pitäisi myös muistaa, että tämä sen nurjuus kansallisuuttamme suhteen tulee paljo vaikuttamaan siihen, miten nöyrät Suomalaiset jäsenet ensi valtiopäivällämme tulevat olemaan varojen suostumisessa ja myödyttämisessä rautatien jatkantoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: